βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

τονωτικό

Αντράκλα

Η Αντράκλα ή Γλυστρίδα είναι ένα φύτο που πολλαπλασιάζεται εύκολα και γρήγορα. Σταματάει την δίψα με δύο φυλλαράκια κάτω από την γλώσσα και κάνει καλό στον άνθρωπο στα ζώα και στα πουλιά. Έχει πολλά Ω3 φυτικού λιπαρού οξέους και καταπολεμά μέχρι και καρδιακά νοσήματα. Γνωστή από την αρχαιότητα που την χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλές παθήσεις. Αρχίζοντας από την παιδική ηλικία που οι μητέρες την έδιναν σαν ορεκτικό στα παιδιά που δεν είχαν όρεξη. Συνεχίζοντας στους ανθρώπους με πέτρες στη χολή και στα νεφρά και τελειώνοντας σε ασθενείς με καρδιακά νοσήματα.

Τσουκνίδα

Η ταπεινή τσουκνίδα που είναι πανταχού παρούσα, αυτό το ταπεινό φυτό έχει αφάνταστες θεραπευτικές ιδιότητες.Το "αυστηρό" αυτό φυτό που δεν μπορούμε να το κόψουμε με γυμνά χέρια λόγω κνισμού, έχει το μυρμηγικό όξυ για να προφυλάσεται από τους επιδρομείς που θέλουν να το κόψουν. Αυτές οι λεπτότατες βελόνες που περιέχει στον κορμό και τα φύλλα της καταστρέφονται όταν τριφτούν ή βράσουν και μπορούμε να φάμε σαν σαλάτα τα φύλλα της τσουκνίδας και να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά της. Η ταπεινή τσουκνίδα έσωσε την ζωή πολλών ανθρώπων στην κατοχή και να ένας λόγος για να την ευγνωμονούμε.

Αγριμόνιο το Ευπατόριο

Ο Διοσκουρίδης βάπτισε το αγριμόνιο "ευπατόριο" για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον ευπάτορα επείδη είχε πολλές γνώσεις βοταθεραπευτικής. Ένας πάπυρος που βρέθηκε 26 αιώνες πρίνα πό σήμερα το χρησιμοποιούσαν σε παθήσεις των ματιών. Είναι φυτό που το συνατούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν το καλοκαίρι και φύλλα οδοντωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα άνθη.

Λάχανο

Ο γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε την ζωή του στο λάχανο και τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα και το ζουμί του είναι τα πιό χρήσιμα μέρη. Και ποιός δεν έχει φάει λάχανο. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητές του.Ο Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και λίγο πολύ και σήμερα οι επιστήμονες του αποδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Θαυματουργό λοιπόν το ταπεινό λαχανάκι μας.Οι ψάλτες και οι τραγουδιστές που βράχνιαζαν έτρωγαν βραστό λάχανο για να διώξουν την βραχνάδα. Το λάχανο είναι το πιό δυνατό φάρμακο για την αυπνία και την νευρική διαταραχή.

Άκορος

Είναι ένα καλάμι που μοσχομυρίζει και φυτρώνει κυρίως στην Λακωνική γη, κοντά στον Ευρώτα.Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και ακούστε, με αυτό διατηρούνται οι γούνες! Το ρίζωμα του φυτού είναι αυτό που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το φυτό αυτό έχει ιδιότητες αρωματικές, τονωτικές, στομαχικές και κατά του κατάρρου. Είναι φυτό ποώδες με ρίζωμα οριζόντιο κυλινδρικό. Ως αρωματικό χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στη ζυθοποιία.

Λουίζα

Ένα δίστιχο στη Κρήτη λέει."Εγώ είμαι χόρτο του θεού. Με λένε Γοργογιάννη. Και όποιος με βράσει και με πιεί, όπου πονεί θα γιάνει. Αυτά λένε για την Λουίζα ή το λεμονόχορτο ή το γοργογιάννη.Η μυρωδιά των φύλλων της είναι υπέροχη και κατευναστική.Την Λουίζα την χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια όλοι οι λαοί σε "μαγικές " αλοιφές, σαν καλλυντικό, και για 30 ακόμα εχθρούς της υγείας μας.

Ραβέντι

Το Ρήο ή αλλοιώς ευρύτερα γνωστό σαν Ραβέντι είναι ιθαγενές φυτό του Θιβέτ. Εκεί μεγαλώνει πάρα πολύ , μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Το χαρακτηριστικό του φυτού είναι πως όταν πάρει όλη του την ανάπτυξη δεν έχει σχεδόν ρίζες. Αυτές καταστρέφονται και ζει από τα παράριζα που εν τω μεταξύ έχει αναπτύξει. Οι βλαστοί του και τα κλαδιά του είναι πολύ χοντρά και ο φλοιός του ρουφάει πολύ νερό και γίνεται σαν σφουγγάρι.Τα άνθη του βγαίνουν στην κορυφή του φυτού, πολλά μαζί σαν χριστουγενιάτικο δέντρο. Τα ρίζώματά του είναι εκείνα που χρησιμοποιούν στην φαρμακοβιομηχανία.

Δεντρολίβανο

Το θαυμαστό δεντρολίβανο, το καλύτερο αρωματικό των φαγητών μας.
Πολλοί δεν ξέρουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες το έβαζαν, σαν στεφάνι, στο κεφάλι τους όταν είχαν να κάνουν μια πνευματική εργασία.Ιδίως οι μαθητές το χρησιμοποιούσαν για τις μελέτες τους στις εξετάσεις.
Αυτό γινόταν γιατί αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που το τοποθετούμε.
'Εχει επίσης την ικανότητα να αυξάνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο μαζί με Κέδρο για την απολύμανση των θαλάμων στα νοσοκομεία.